top of page
  • Yazarın fotoğrafıAbdulsamet Tilim

GÜREŞ TEKNİKLERİ NELERDİR?

Mücadeleyi silahsız olarak en basit ve doğal yollarla yapabilmek için güreş tekniklerini bilmeliyiz. İnsanlığın tarih boyunca verdikleri yaşam mücadelesi birbirlerine karşı saldırgan hale getirmiştir. Güreşin bu biçimde ortaya çıkması ve bu özellikleri biz Türklere ne kadar yatkın bir spor olduğunu ortaya koymaktadır.


EL ENSE ÇEKMEK: Rakibin ensesini sol veya sağ elle bağladıktan sonra, boşta kalan elle rakibi yıldırmak için enseye vurmak.


EL ENSE BAĞLAMAK: Rakibinin ensesini sağ veya sol elle kavramak .


EL ENSE TIRPAN: El ense sağ elle çekilirken sol ayakla rakibin sol ayak topuk hizasına içeriden sertçe vurarak rakibi düşürmek.


BOYUNDURUK: Dalan rakiplere veya bastırılmak istenilen kimselere vurulur, rakibin sağ veya sol elle boynunu ense kökünden nefesini kesme amacıyla dolamaktır.


DALMALAR: Tek veya çift olarak iki ayrı şekilde dalınır. Rakibin tek veya çift olarak bacaklarına veya topuklarına dalıp iki elle yakalamaktır.


SARMA: Alttaki hasmın sağ ayağının but kısmına dışarıdan içeriye doğru sağ ayağı geçirmek, sağ ayağı yılan kuyruğu vari dolayarak sarmalamak


SUPLEX: Suplex hareketi güreşin tüm alt dallarında kullanılan, oldukça tehlikeli ve etkili harekettir. Bu hareket ne kadar güzel gözükse de rakip açısından öyle söylenemez. Çünkü oldukça can acıtıcı ve bitiricidir.


KÜNDE: Ayakta, diz üstünde ya da oturur durumdayken alttaki güreşçiyi belinden, tek bacağından kendi başının üzerinden aşırıp atma.


9 görüntüleme0 yorum
bottom of page